064 030 7777

Održavanje srebrnog nakita

Nakit se poslednji stavlja a prvi skida. Obavezno ga skinuti pre odlaska na spavanje i kupanje. Nakit ne nositi u kozmetičkim salonima i prilikom odlaska na rekreaciju, plažu ili bazen, jer ga razni kozmetički preparati i znoj mogu oštetiti.

Pravilno održavanje srebrnog nakita je osnova da nakit dugo zadrži početni sjaj. Najbolje je održavati nakit od srebra tako što ćete ga povremeno izglancati krpicom specijalno namenjenoj za održavanje nakita a koju možete kupiti u specijalizovanoj radnji.

Srebro je plemenit metal koji po svojoj prirodi ima sklonost da oksidira (tamni). Oksidacija srebra je ponata kao pojava promene boje nakita. Proces oksidiranja srebra prvo polazi od žućkasto bakarne boje pa vremenom do tamne. Na oksidaciju srebra utiču kozmetika i parfemi, sunčeva svetlost, neonska osvetljenja, vlaga i vazduh. Redovnim brisanjem uz pomoć specijalne krpice nakit će dugo ostati sjajan i blistav. Ako nakit ipak potamni ne treba očajavati jer se i to može lako otkloniti. Postoje hemijska sredstva i preparati za čišćenje srebra, tako da nakit star dosta godina može povratiti svoj sjaj i izgledati kao nov.