Nakit predstavlja nezaobilazan modni detalj u životu svake žene,a u današnje vreme i sve više muškaraca svoj stil upotpunjuje komadima nakita. Poslednjih godina najzastupljeniji je nakit od srebra. Prednost srebrnog nakita je povoljna cena, veliki izbor kombinacija sa cirkonima ili polu-dragim kamenjem različitih boja i to što se može nositi u gotovo svakoj prilici.

Srebro i srebrni nakit

Srebro je plemeniti metal koji se koristi za pravljenje nakita. Srebrni nakit se sastoji od 92,5% srebra (925) i propratnih materijala kojih 7,5% uglavnom čini bakar. Čisto srebro sadrži 99,9% srebra i veoma je mekano te nije moguće napraviti bilo kakav trajni komad nakita ili predmet od čistog srebra, zato se meša sa drugim metalima. Najčešće se kombinuje sa bakrom i tako postaje trajnije. Prema međunarodnim standardima komad nakita ne može da se naziva srebrnim ako nema najmanje 92,5% čistog srebra.

U ponudi se vrlo često moze naći i nakit od rodiranog ili rodiniranog srebra. To je srebro čistoce 925 presvučeno rodijumom, boja rodiranog srebra podseća na boju belog zlata i takvi komadi nakita su skuplji u odnosu na drugi srebrni nakit.

Čuvanje srebrnog nakita

Pažnju treba obratiti na način čuvanja nakita od srebra. Najbolje ga je čuvati u kutijici za nakit ili pamučnoj vrećici a ako ga ne nosite duže vreme odložite ga u PVC zip kesice iz kojih prethodno treba istisnuti vazduh. Uz ovakav naćin održavanja i cuvanja Vaš srebrni nakit će dugo biti blistav i sjajan.

Održavanje srebrnog nakita

Nakit se poslednji stavlja a prvi skida. Obavezno ga skinuti pre odlaska na spavanje i kupanje. Nakit ne nositi u kozmetičkim salonima i prilikom odlaska na rekreaciju, plažu ili bazen, jer ga razni kozmetički preparati i znoj mogu oštetiti.

Pravilno održavanje srebrnog nakita je osnova da nakit dugo zadrži početni sjaj. Najbolje je održavati nakit od srebra tako što ćete ga povremeno izglancati krpicom specijalno namenjenoj za održavanje nakita a koju možete kupiti u specijalizovanoj radnji.

Srebro je plemenit metal koji po svojoj prirodi ima sklonost da oksidira (tamni). Oksidacija srebra je ponata kao pojava promene boje nakita. Proces oksidiranja srebra prvo polazi od žućkasto bakarne boje pa vremenom do tamne. Na oksidaciju srebra utiču kozmetika i parfemi, sunčeva svetlost, neonska osvetljenja, vlaga i vazduh. Redovnim brisanjem uz pomoć specijalne krpice nakit će dugo ostati sjajan i blistav. Ako nakit ipak potamni ne treba očajavati jer se i to može lako otkloniti. Postoje hemijska sredstva i preparati za čišćenje srebra, tako da nakit star dosta godina može povratiti svoj sjaj i izgledati kao nov.

Close Moja korpa
Close Sviđa mi se
Pregledali ste Close
Close

Close
Navigacija
Kategorije